Doorgaan naar inhoud

Hoe een doel redt je leven

Laten we eens kijken… wanneer in de recente geschiedenis heeft de shit echt raakte de ventilator? Viktor Frankl heeft het allemaal gezien. Als psychiater – en gevangene – in Auschwitz leerde hij om te zien wanneer een man zou breken. Dus wat was het psychologische verschil tussen leven en dood? Het is in het verhaal van een man Frankl nieuwe, die geloofde dat de oorlog zou eindigen op een bepaalde datum: 30 Maart, minder dan een maand in de toekomst. Wanneer en met 30 dagen kwam, Hij viel in een coma. Een dag na het leren dat zijn geloof verkeerd was, hij stierf.

Terwijl – nauwelijks – leven in het kamp voor meerdere jaren, Frankl ervaren dat de mensen een doel nodig hebben om te leven. Nietsche zegt het al: Hij die heeft een reden om te leven, kan bijna blote alle omstandigheden.[1]. Niets kan een mens geven meer kracht om te overleven dan de wetenschap dat zijn leven zin heeft. Betekenis kan worden gevonden in creatief werk als in de liefde. Maar met beide ontbreekt – niets te bereiken, niemand om lief te hebben – Waar ga je heen?

Gaan tegen Sartre, Frankl vond dat mensen niet uitvinden hun betekenis maar vinden het; in verantwoordelijkheid, Hij beweert.[2] Zijn logotherapie, dat is uitgegroeid tot een grote hoofdstroom van de psychologie bestempeld als de Derde Weense School of Psychotherapy, postulaten het gebod: leven als het de tweede tijd, en alsof je op het punt je gaat dezelfde fout maken als u deed voor het eerst. Dit confronteert je met de eindigheid van het leven en de onherroepelijkheid van uw beslissingen.

)

Betekenis kan worden gevonden op drie plaatsen: door te doen, door het waarnemen van, en door het lijden. Door dit te doen, net als in het doen van creatief werk. Door middel van waarnemen, het ervaren van waarden als cultuur, de natuur of de liefde. Maar door het lijden? Is dat niet helemaal bijbelse?

Maar wat als het lijden is uw enige optie? Als je snowboard breekt en je merkt dat je naar beneden, maar levend in stukken gescheurd, naar de rest van je leven in ondraaglijke pijn leven? Of als u lijdt aan ALS en uw motoneuronen af ​​te breken, terwijl uw zintuigen blijven intact pijnlijk? Dit is wat Tony Judt pijnlijk beschrijft in zijn laatste boek, de Memory Chalet. Tony had de geluk hij was in staat een aantal last zinvolle creatieve inspanning uit te voeren; het schrijven van – dicteren – een boek. Maar als je dat niet kan? Hoe vindt u zin ​​in het lijden?

Sommigen vinden het in hun hoofd.

Als een gevangene het gevoel dat hij niet langer kon de realiteit van het kampleven verduren, vond hij een uitweg in zijn mentale leven een waardevolle kans om te wonen in het spirituele domein, degene die de SS niet in staat waren om te vernietigen. Geestelijk leven versterkt de gevangene, hielp hem aan te passen, en daardoor verbeterde zijn overlevingskansen.[3]

Zo, wanneer kan het lijden een doel? Eerste, wanneer het absoluut onvermijdelijk is. Tweede, tenslotte: in de manier waarop je draagt ​​je lot. Bij het nemen van verantwoordelijkheid over hoe je lijden omdat dit uiteindelijk is je waardigheid. Het vinden van een doel om te geloven in – binnen of buiten jezelf – misschien de sleutel tot overleven in turbulente tijden.

  1. [1]Nietsche, F., geciteerd in Frankl (1978), De mens zoeken naar betekenis, Rotterdam: Kooyker, p. 98 (vertaling deze auteur)
  2. [2]Ibid: p. 136.
  3. [3]De mens zoeken naar betekenis, Deel een, “Ervaringen in een concentratiekamp”, Viktor Frankl, p. 123